De kr8 van woorden

 Rekketet - bang – knal – stilte; de angstaanjagende geluiden met dramatisch effect van een machinegeweer. De wonden die dit aanricht zijn zwaar en misschien fataal. Dit gaat om puur fysische verwondingen. Lichaam kapot, einde van een levensfase.

 Toch is het mogelijk om nog dieper te kwetsen. Je kunt je immers afvragen of een leven lang gebukt gaan onder een minderwaardigheidscomplex en nutteloze dwanggedachten over een waardeloos bestaan, niet erger is dan een fysiek litteken of zelfs de dood. Sommige woorden, uitgesproken door mensen die het etiket “humaan” niet waardig zijn, zijn de zwaarste wapens ooit. Vervloekingen die je in elkaar doen krimpen, denigrerende opmerkingen die je het gevoel geven dat je zelfs de laagste trede van die opgedrongen maatschappelijke ladder niet waard bent of zelfs een simpel nee, dat alle hoop die je had finaal de grond inboort en je finaal in elkaar doet schrompelen zijn een sluipend gifgas voor de psyche, waar het bestaan soms nog meer om draait dan het lichaam.

 Discriminatie is ook een subtiel gegeven dat vooral in nuances van woorden kan liggen. Voorzitter bestaat, maar voorzitster is al heel wat minder of zelfs niet gebruikt, alsof er eigenlijk geen vrouwen mogen bestaan; zeker in de ogen van de mannen aan de macht. Om dit te veranderen moet je bijna een maatschappelijke revolutie ontketenen.

 Woorden zijn wapens, maar contradictorisch kunnen ze ook wonderbaarlijke wereldverbeteraars zijn die alle “ikken” zelfvertrouwen geven. Juist gepland en geplant, zijn ze een zaadje dat kan groeien en bloeien.

  • Dank je, doet opfleuren.
  •  Een simpel “goed zo” motiveert en stimuleert.
  •  Met complimentmomentjes floreren talentjes
  •  Van Lof naar Geloven en zo Beloftevol.
  •  Van knallend succes naar vuurwerk, in tegenstelling tot de vlamsteken van echte wapens.

 Woorden zijn wapens, maar ze kunnen je ook wapenen voor de toekomst. Change the word and change the world, moet de slogan worden die iedereen kent. Bekijk het anders. Verander.

Nog even een bedenking bij dit pleidooi: we moeten erover waken dat woorden niet verdwijnen. Als je kijkt naar het moderne taalgebruik, dan is het een feit dat jongeren veel afkortingen gebruiken. Woorden worden zelfs vervangen door emoticons. Er is een soort bevrijdingsrevolutie ontstaan die zich afzette tegen de strakke spelling- en grammaticaregels. Liefhebbers van taal vinden dit zeker geen positieve evolutie. Let’s save the world! Hebben we een vereniging nodig die strijdt voor het behoud van de taal?

Niettemin: zelfs als ze minder duidelijk en zeer kort en ultra krachtig worden geformuleerd: schat woorden naar waarde. Wapen je met de juiste taal voor jouw vrede op aarde.

 

3000 Leuven
leona@bright2write.be
F BE 0554.913.343
Privacy
Algemene voorwaarden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x