Schrijfcoaching. De fundering van een verhaal: het thema.

Verhalen worden gebouwd op basis van een thema, met zijn premisse.

Het thema is niet hetzelfde als het onderwerp of de titel, maar gaat over iets dat je vertelt, vb. liefde, klimaat. Het heeft een boodschap in zich, wat impliceert dat je er goed over moet nadenken en alles kunnen verklaren. De ganse structuur van je verhaal draait rond dit thema. Bedenk dus wat “de moraal van het verhaal” is, wat je wil meegeven, welke problemen er zijn, de inzichten en eventueel een universele levensles. Maak geen opsomming van feiten. Een aaneenschakeling van conflicten is beter (obstakels, iemand heeft moeilijkheden om iets te krijgen, doel – conflict). Stel je dus de vraag wie wat wil en waarom.

Beschrijvingen zijn handig. Je kunt met details iets weergeven, vb. benen die wiebelen op een stoel – de lezer weet dan direct dat het om een kind gaat.

De premisse is wat je over dit thema wil vertellen, vb. liefde is belangrijker dan geld, je kunt niet van een ander houden als je niet van jezelf houdt.

Praktische oefening.

Thema: Groots met iets kleins.

Op de radio schalt het liedje “Oma’s aan de top van K3.” Met 2 dochters van 17 en 21 jaar is dit hoofdstuk voor mij nog niet aangebroken, al voel ik mij tip top. Laat ik even een teletijdmachine toveren om mijn eigen gedachten te veroveren. Back to the future. Zou ik, als ik een magische mijlpaal van 10 jaar overschrijd, al oma zijn. Back to the past heb ik zelf nooit grootouders gekend en ook die van mijn kinderen hadden al een hemels bestaan voor hun geboortes. Back to K3, als backing vocal met een grote bek, ken ik enkel de verhalen van grootmoeders van studio 100 en consoorten. Ik zie mezelf nog niet direct achter de geraniums zitten loeren naar straffe burentoeren, breiend met wolletjes, wachtend op die schattebolletjes van kleinkinderen en mijn grote en grootse kids. Ik zie mij eerder letterlijk aan de top, van die klimmuur. Ja ja, hoe verder je staat in het leven, hoe hoger je geraakt. Back 2 reality. Voorlopig kan ik enkel mijn tieners knuffelen, of nu ja, een kei coole high five geven. In gedachten blijven ze altijd mijn baby’s. Het is beter om te genieten van elk moment. Ik ben een beetje ouder nu als toen ik zelf baby’s had en ik zal maar stellen dat ik groots ben. Ik ben dus “grootsouder.” Of die s ooit moet verdwijnen, daar ssssst zwijgen we over en voorlopig kan ik mij als een blij kind voelen als een liedje een vrolijke noot aan mijn dag geeft. Mijn gedachten spinnen verder, zonder wol en met fleur en flair (uiteraard geen geraniums).

Word nu zelf groots door in een kleine oefening, je eigen interpretatie te geven van dit thema.


3000 Leuven
leona@bright2write.be
F BE 0554.913.343
Privacy
Algemene voorwaarden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x