Schrijven zonder smoesjes.

Velen dromen van een boek, maar slechts enkelen maken er werk van.

Droom, durf en doe met onze schrijfbarista, die de juiste drankjes zal brouwen om je wakker en aan de slag te houden.


Koffiedik kijken en zien waarom jij nog steeds niet dat boek af hebt.

Excuus 1. Geen tijd.

Excuus 2. Te druk.

Excuus 3. Uitzondering als zonderling.


  • Respijt voor tijd!

Haal de juiste filter boven.

Geen tijd, geen tijd, geen tijd – dat lijkt de heilige drievuldigheid van excuses in onze hectische wereld, waarin je niet meetelt als je agenda niet propvol zit.

Hebben we allemaal geen teletijdmachine nodig om terug te gaan naar periodes waarin enkel een zonnewijzer je echt wijzer kon maken?

Geen tijd op nummer 1, kun je gewoon zinnig vertalen zonder onzin als geen zin. Als je die onbezonnenheid niet voor jezelf kan verzinnen, dan heeft het vaak te maken met de opdracht of de persoon die je niet kan beminnen.

Geen tijd nummer 2 kan ook gewoon een excuus zijn om een dubbel gevoel bij de ander te vermijden; een project waar je echt geen graten inziet, maar je wilt bij de anderen toch blijven hengelen naar positieve aandacht.

Geen tijd nummer 3 is kort en krachtig gezegd om discussies te vermijden. Het lijkt de magische spreuk om geen verdere uitleg te moeten toveren.

Ironisch genoeg past geen tijd hebben perfect in onze tijdsgeest. Extra uren kunnen we niet creëren, maar wie slim is en extra snelle vliegtuigen kiest, kan spelen met de verschillende tijdzones in de wereld. Woon je in Europa en wil je extra quality time, neem dan gewoon het vliegtuig naar Amerika waar het veel vroeger is. Wel een duur uur natuurlijk.

Laten we vooral een pleidooi houden om het zomer- en winteruur niet af te schaffen, want dan hebben we helemaal geen speeltijd meer.

Toch concludeer ik dat “geen tijd” een ziektesmoes is van onze drukke tijden. Tijd is geld en mentaal geweld en mentaal geweld. Een leugen kan deugen en deugd doen. Is het immers niet zo dat als we vakantie hebben, we ineens het gevoel hebben een zee van tijd te hebben.

Geef “geen tijd” en jezelf toch maar respijt!

 

  • Te druk.

De straffe koffie en de excuses:

Hé hallo, is Assepoester niet thuis vandaag? Je dacht toch niet dat je van ons, de afwas, af was? Neen, kinderarbeid is verboden. Laat die dochters maar prinsessen zijn. Trouwens, er is niemand die ons beter een spic en span-imago kan bezorgen als jij. Onze bondgenoten, de wasmachine en de droogkast, zijn zo trots op jou. Trakteer ze nog een rondje. De strijkbout vind je ook een hot shot. Wil je schrijven? Beter afblijven! Wij zijn prioriteit. Jij bent huisslaaf. Gecensureerd. Gedicteerd. Geboekt met vaatdoek. Spreekt dat geen boekdelen?

De oplossing in een espressoverhaal:

Welk ritueel wil je aanmeten om dan toch eindelijk tot schrijven te komen?

Assepoester ingehuurd. Mary Poppins gebeld. Personal brain trainer besteld. Deurbel niet hersteld. Sta versteld! Ik overdrijf, beklijf, schrijf en blijf!

Van straf naar af.

Van gestraft gevoel naar beloning.


  • Uitzondering als zonderling.

Drink puur.

Zonder…

Zonderling – dat ben ik graag op bijvoorbeeld een zondag om zo zonder zorgen te gaan schrijven. Zonder zon moeten we het ook stellen en na een week vol oververhitte dagen is dat toch wel bijzonder. Zonder meer.

Zonder “wat” zou ik niet kunnen? Zonder zon, zonder creativiteit, zonder sensualiteit, zonder sport.

Zonder wat zou ik moeten kunnen? Zonder chocochocolade en te veel wijn met venijn rijmt niet op fijn.

Uitzonderlijk, dat mag ik zijn, zonder complexen – uniek en ludiek – bijzonder en verwonderend – als mijn eigen kleine wereldwonder.

Na wat omwegen komen we dan eindelijk op de hoofdweg terecht; zo zonder smoesjes schrijven. Niet “smoezelen” en “konkelfoezelen” gaan uitvinden, geen zwerfvuil oprapen onderweg, maar gewoon met je rijke rugzak aan bagage, rechtstreeks op weg naar de schrijftop. De eindbestemming is niet het allerbelangrijkste – het gaat om de reis er naar toe en alle indrukken die dit nalaat. Carpe diem. Pluk niet alleen de dag, maar ook de momenten. Momentje, complimentje. Lok jezelf vooral uit je tentje. Zonder comfort hoeft niet. Integendeel, je zou jezelf veel meer moeten vertroetelen.

Zonder niks – dat strookt helemaal niet met onze maatschappij waar je een zonderling bent als je niet steeds meer en meer wilt; een zondvloed van zondes zinnend op zin vol begeerte en begeestering.

Hokus, pokus, pas – zouden we willen dat het anders was? Willen we naar een onbewoond eiland varen waar we enkel puur natuur kunnen leven? Wordt dat dan overleven of beleven en voluit voelen? Zonder gezelschap, zonder afleidingen en zonder verleiding kun je dan direct beginnen aan de inleiding van dat schrijfproject. Even zonderling kluizenaar spelen om daarna als uitzonderlijk genie te gaan schitteren in de schijnwerpers, zou dat iet de moeite waard zijn?

Sim salabim – een andere toverspreuk doet er nog een schepje bovenop om als zonderling in het zonnetje te gaan staan en dan nemen we dat ook letterlijk want om het juiste schrijfklimaat te creëren hebben we zon nodig. Er zijn geen magische formules die dat uit een toverhoed kunnen halen, maar als we allemaal eens een glimlach toveren, dan krijgen we een blij schrijfgezicht.

Schrijf. Verblijf. Verblijd. Blijf bij. Blijf blij.

3-2-1- actie!

Zonder smoesjes.

Aan de slag met al die brouwsels.

Extra slagroom mag om er de crème de la crème van te maken.

3000 Leuven
leona@bright2write.be
F BE 0554.913.343
Privacy
Algemene voorwaarden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x