Verschillende vertelperspectieven. Schrijfcoaching.

Je kan een verhaal vanuit verschillende invalshoeken schrijven.

1. Het ik-perspectief.

Hierbij kruip je in de huid van het hoofdpersonage en beschrijf je alles vanuit zijn/ haar visie.

2. Het hoofdpersonage wordt aangeduid met hij of zij.

Je kunt hierin nog een onderscheid maken. 

Bij een personaal perspectief ken je alleen de visie van het hoofdpersonage. Wat de andere personages die op het toneel verschijnen doen, kom je niet te weten.

In het perspectief van de alwetende verteller wordt het verhaal als het ware van buitenaf bekeken en helpt de verteller je inzicht te krijgen in de verschillende karakters.

We werken nu een praktisch voorbeeld uit waarna je zelf aan de slag kan gaan.

Opdrachten:

  1. Bedenk dat je een snoepje bent. Vertel dit vanuit het ik-perspectief.
  2. Beeld je nu in dat je de keizer van snoepjesland bent. Schrijf dit als alwetende verteller

1. Stel je eens voor dat je een snoepje zou zijn.

Jiha – ik ben geen zoethoudertje meer. Ik heb vaak gedacht: ik houd het niet meer uit in dat strakke pak. Eindelijk heeft iemand mij te pakken. Hij mag mij helemaal uitpakken! Ik ben een cadeautje. Ik voel gretige handen. Stil maar, ik zal echt je zoetje zijn. Grijp mij gulzig vast. Ik laat je watertanden. Niet te hard bijten hé. Ik heb een zacht hartje, waar je pas echt van kunt genieten als je mij langzaam op je tong laat smelten. Daarna verdwijn ik traag in je maag, langs de glijbanen van je slokdarmen. Jij zult mij nog lang herinneren, want ik blijf op je maag liggen. Je hebt mij veel te lang laten liggen. Ja, ik ben een zoethoudertje – met nadruk op de laatste lettergrepen.

2. Bedenk dat je de koning van de snoepjes bent.

Ah eindelijk, dat verleidelijke kleintje mag aan haar ontdekkingsreis beginnen. Ik weet dat ik royaal bedeeld ben met zoete kindertjes in mijn sweet paradise, maar zij stond toch al lang te wachten op die droomprins. Ze zal eindelijk dat buikgevoel ervaren, klotend op de golven van maagsap. Voor een snoepje is opgegeten worden de ideale bestemming. Als je blijft pronken en mensen amper naar je lonken beland je in de vergeetdoos in plaats van de snoeptrommel. Tja, in het zoete paradijs is eten en gegeten worden het regime. En ik? Ik ben de betw-eter. Ik ben op di-eet, maar w-eet alles.

Succes met jouw versie. Schrijf, schrijf, schrijf en leer meer.

En voor straks: droom zoet!

3000 Leuven
leona@bright2write.be
F BE 0554.913.343
Privacy
Algemene voorwaarden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x