Ieder schrijvend diertje zijn pleziertje.


Ieder diertje zijn pleziertje en maniertje

Kuke… oh nee, ik moet nog even zwijgen. De zon is nog maar net achter de wolken aan het kruipen en niet roodgloeiend genoeg. Laat ik eerst even mijn kam goed leggen. Neen een kam zoals de mensen heb ik daar niet voor nodig, want ik ben haantje de voorste. Ik pik nog maar wat graantjes mee. Ja, ik ben weer vroeg uit de veren. Nu even Henne wakker schudden en dan mijn andere maîtresses. Tja, dat zullen ze wel niet leuk vinden, maar dan hadden ze beter zoals het hoort met de kippen op stok moeten gaan. De kuikentjes mogen nog even in hun nest blijven. Ah, die plastic kerkhaan op de toren, mijn “fake” broertje, toont dat de wind in de juiste richting staat. Een blauwe gloed verlicht de hemel. De zonnebol is volledig verschenen in het oosten. Ik schraap mijn keel, haal diep adem en laat mijn stem de stilte doorbreken; eerst schors daarna helder: KUKELEKU, KUKELEKU, KUKELEKU. Ja, ik kraai driemaal om de maan te verraden. De boer rijmt naar gewoonte met “nondedju” – die zal figuurlijk met een ei zitten. Ik zal nu maar dimmen, zodat hij niet naar mij kraait en ik kip aan het spit word. Ah, de kakeltantes zijn al aan hun dag begonnen. Tok, tok, tok, dames. Het is tijd voor het ontbijt – met ei voor mij. Ik weet zeker dat ik een pluim krijg om mijn ochtendtaak weer plichtsgetrouw te hebben volbracht. Kukeleku!

Hoe ga je met de kippen op stok? Handleiding voor dummies.

Wees er zeker van dat je die dag geen knuppel in het hoenderhok hebt gegooid door ruzie te hebben gemaakt met Haantje de Voorste. Sta niet meer als kemphanen tegenover elkaar. Leg het bij. Zorg dat je dat ei kwijt kunt in een kort maar goed gesprek.

Als je een echte moederkloek bent, zorg dan dat je je nest gezellig hebt gemaakt en kijk nog even na of je kuikentjes er nog op hun paasbest uitzien.

Geef jezelf een pluim voor alles wat je die dag bereikt hebt.

Verduister het kippenhok, zodat je haan niet bij het eerste ochtendgloren gaat kraaien, anders ben je bek af.

Luister tot slot naar Mijnheer de Uil:

Oogjes dicht en snaveltjes toe!


Geen haantje de voorste

De haan kraaide allen uit bed.

Maar op een dag verloor hij zijn stem

en werd hij buitenspel gezet.

Er kraaide geen haan meer naar hem.


Ik voel mij kiplekker.

Wie is er nu toch zo spitsvondig geworden? Zie mij hier nu rondjes draaien. Ik ben een kip aan het spit geworden. Straks word ik een feestmaal, maar ik weet niet of ik zelf reden heb om te vieren. Ze hebben mij totaal gepluimd. Misschien kan ik het positief bekijken en bedenken dat ik nu vederlicht ben en mij geen zorgen meer moet maken over mijn dieet. Een kip zonder kop ben ik ook al geworden. Gisteren was ik nog haantje de voorste. Nu kraait er geen haan meer naar mij. Wat ben ik toch een uilskuiken geweest om mij te laten vangen. Hopelijk komen er gauw wat eieren uit in ons kippenhok en belanden ze niet in een omelet zodat er nog toekomst is. Och ja, ik word opgegeten en eindig in ieder geval als lekker hapje. Een leven als haan op de kerktoren leek mij toch al stuurloos. Hopelijk vergeten ze mij niet te kruiden – veel peper – zo zullen niet alleen ik, maar ook anderen in vuur en vlam staan. Kiplekker ga ik mij nog voelen. Ik zal mezelf maar trakteren op een extra rondje.


Ei met spek

De kip was zo “blei” met haar ei.

Haar kind. Dat werd geen kip zonder kop.

Maar de boerin zette haar opzij

en klopte het ei op de kop

voor een spiegelei.

Ongehoord. Haar kind was vermoord.

Dat pikte ze niet

en ze pikte de boerendochter in haar dikke spekd-“ei.”


Geen pluim

De kloek kwam kloek opduiken.

De kip kakelde: ik heb het ei van Columbus gevonden.

Neen, zei haantje de voorste, je bent een uilskuiken.

De hen voelde zich niet kiplekker en ging onderduiken.

 


3000 Leuven
leona@bright2write.be
F BE 0554.913.343
Privacy
Algemene voorwaarden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x