Schuld. Geduld. Vervuld.

Je wordt wakker en denkt amper aan mij. Ik zie hoe je je dagelijkse routine afwerkt: wassen (grondig – elk lichaamsdeeltje), aankleden (alles tot in het kleinste plooitje perfect gestreken). Je lijkt even geen tijd te hebben om aan mij te denken. Ha, ha, ik weet dat ik dadelijk genadeloos zal toeslaan. Ik ben Groot. Ik ben Almachtig. Ja Sofietje, ik kan slechts voor heel even genegeerd worden. Aha, ik zie hoe je naar beneden gaat en naar de grote berg afwas staart. Ja meisje, dat is niet netjes. Dat lijkt nergens op. Laat ik wat signalen sturen naar de zenuwwortels van je breintjes. Zo ze beginnen al aan je te trekken en je krijgt hoofdpijn. Ik zie hoe je naar de koelkast grijpt en ongezond eten naar binnen propt, doorgespoeld met een blikje frisdrank terwijl je nog vlug tracht op te ruimen. Aha, de tienerdochter komt met een vrolijke glimlach binnen gewandeld. Ik voel dat je mij meer voedsel en inspiratie gaat geven. Jammie, jammie, ik ga straks genieten en volop je aandacht opeisen. Zie je wel, je snauwt tegen haar: “Is je brooddoos al gemaakt?” “Haast je of je mist je bus.” Je grijpt nog vlug een reep chocolade. Ja schatje, doe maar. Je zult er één minuut van genieten terwijl ik jou de ganse dag lekker kan pesten. Je weet toch dat je dat niet mag eten. Je hebt suikerziekte. Nog even aan dat zenuwsysteem kriebelen. Ja fiets nu maar vlug naar je werk. Kou en regen deren je niet. Je bent toch zo sportief. En och ja, ondertussen kun je bedenken dat je harder moet werken om een auto te kopen. Hupsakee. Jippiejee. Ik ben er al goed in geslaagd de eerste vrolijkheid weg te nemen en in jouw breintje flitsen van twijfel te laten flashen.

Ik zie je aan je bureau zitten. Je aandacht lijkt al vlug te verslappen. Ja, nu kun je eindelijk tijd aan mij besteden. Ik ben een heel belangrijk element in jouw leven, Sofie. Dat weet je goed genoeg. Ik ben de S – die nooit ssssttt – stil zal zijn. Ik sis slinks, steeds systematisch. Ik ben jouw Schuldgevoel (ja wat dacht je; gezien mijn belang met Dikke Vette Hoofdletter). Je weet toch wel meisje dat jij de beste wilt, moet en kunt zijn. Jij bent de ideale mama die tijd maakt voor haar kind. Jij bent de perfecte huisvrouw die alles spic en span houdt. Jij bent de gedroomde werkneemster die keihard doorgaat en haar taken tot in het kleinste detail subliem afwerkt. Jij houdt je steeds aan je medische dieet om vol energie in topconditie te blijven. Jij bent de perfectie zelf.

Dus ja, voel je maar schuldig omdat je weer eens te weinig aandacht aan je dochter hebt besteed. Jep, je hebt gezondigd met snoep dus voel je maar lekker minderwaardig. Zie je niet hoeveel knappe dames er in je buurt zijn? Of beter: kruip maar in de grond van schaamte want je hebt een dt-fout gemaakt in je verslag. Omarm me, want eigenlijk heb ik het beste met je voor. Ja een depressief gevoel lijkt mij een uitstekend middel om mijn bestaan een welverdiende upgrade te geven. Als haantje de voorste kraai ik driemaal: je bent schuldig, schuldig, schuldig!

Oeps – kronkel – kleine spastische trekking en hupsakee dat is weer recht getrokken. Hopla. Ik heb kracht. Ik vertegenwoordig macht. Of wat had je gedacht? Je had het toch niet in je hoofd gehaald om mij te kunnen oplossen met wat kruiden van de een of andere kwakzalver? Neen mijn liefste soul sister, zo’n bittere pil kan ik echt wel vlug doorslikken. Ik ben jouw geweten. Ik ben de trigger die je nodig hebt om Super Woman te zijn. Doe die gordijnen maar dicht zodat alles zwartgallig lijkt. Wat jij gedaan hebt verdraagt het daglicht niet. Schuld. Schaamte. Scheve Schaats. Zo heet ik en je gaat het niet vergeten.

Ik zit op je schouder en reis met je mee. Het is vaak een oncomfortabel en hobbelig parcours, maar je kunt mij niet van je afschudden. Goed zo, je moet alles tegelijk doen. Ren van hot naar haar; je bent sportief. Werk nog een beetje langer – jij bent onvermoeibaar en kampioen. Ja, jij moet je echt wel gelukkig voelen met je perfecte leven.

Maar schat, waarom moet je nou met die psycholoog gaan praten? Je wilt toch niet dat Ikke Ikke Ikke, jouw driewerf hoera, uit je leven verdwijnt? Hoor hem nu eens praten. Rechtzetten. Regelmaat. Relativeren. Re. Re. Re. Repeat. Die kerel kent ook maar een noot. Regelrecht reverse met hem, ja.

Ik kijk toe met grote verbazing. Je gaat ineens sporten tijdens je middagpauze. Als ik roep dat je meer moet werken om nummer één te blijven lijk je mij te negeren. Je hebt al een presentatie gegeven, waar een titel op de verkeerde slide stond en je haalde gewoon je schouders op. Gelukkig heb ik nog vat op je, zeker als je moe bent en je je dochter met een verwarde blik naar de keuken vol afwas ziet staren. Yes, jij bent Miss Perfect. Jij zorgt ervoor dat het aanrecht er om één minuut voor middernacht weer uit ziet als het decor voor een reclamefilmpje. Daarna gaan we samen lekker slapen en kan ik door je nachtmerries spoken omdat je er toch wel eerder aan had kunnen beginnen. Vervolgens dromen we samen over jou als Bovenste Beste, geslaagd voor alle testen – juist omdat je je door mij laat pesten.

Hoe vaker je op bezoek gaat bij de Love Life Coach, hoe meer ik merk dat ik minder greep op je heb. Ik hoor goochelen met woorden. Je moet spirituele intelligentie ontwikkelen om mentale en emotionele zelfbeheersing te vinden. Halleluja, alsof je een nieuwe godsdienst hebt gevonden. Ik ben jouw godje, jouw engeltje, jouw bengeltje. Ik bescherm je! Toch lijk ik ineens meer tijd te krijgen om te slapen. Je lijkt meer van jezelf te gaan houden. Aha, toch nog een slippertje. Ik zie hoe je naar dat buffet op die netwerkbijeenkomst gaat en gedachteloos een groot stuk taart met suikerglazuur neemt. Ja ja, eentje kan geen kwaad en je moet pas volgende week naar de geneesheer-specialist. Je bent weer schuldig, schuldig, schuldig. Je bent niet Miss Piggy, maar Miss Perfect. Hé ontvang ik nu een signaal van dat ene hersenstammetje dat zegt dat je jezelf vergeeft? Als het niet lukt ga je het nog een keer proberen en anders doen? Je ademt diep, draait je even om en wandelt dan weer naar die tafel vol eten. Je schept een groot bord vol, maar alleen met gezond lekkers dat jou het gevoel geeft dat je er positieve energie van krijgt. Help, ik dreig verpletterd te worden door een orkaan van wilskracht, maar ik ben sterk, hoor. Mij krijg je echt niet weg, zelfs al is mijn ruimte krapper geworden. Ik ben klein, maar groots.

Waar ben je nu weer mee bezig? Ga je je honger stillen met liefde voor jezelf? Maar, maar, maar…mantra’s. Maniakaal? Magisch?!

“I am already approved.” I can only improve.” Uiteraard schatje, jij moet de beste zijn. “Ik ben goed. Ik doe mijn best.” Eh joehoe, had je mij niet gehoord: de beste! “Ontmijn! Ontspan! Ontdek!” Mmm, laat ik hier mijn joker inzetten; klinkt aantrekkelijk. 

  • En die coach maar op je inpraten, terwijl jij herhaalt als een papegaai.

 “Ik hoef geen schaamte te voelen.” Shame on you!  “Ik geef met plezier aandacht aan mezelf en straal met energie en gezondheid” En voel je schuldig als je dat niet doet. Aha, andere insteek en misschien toch nog een positieve inbreng. ““Ik ben veilig als ik anders ben.” Laten we het op een akkoordje gooien. Ik blijf jouw veiligheidscoördinator. Maar Sofietje, waarom verzet je je tegen mij? Ik ervaar zo veel weerstand van jou. Ik weet niet of ik wel vakantie wil.

Eh pardon? En ga je nog tegen mij praten ook, Sofietje?

Lieve lieve Schuldgevoel, jij bent eigenlijk een klein meisje en ik ben eindelijk volwassen geworden. Wees gerust, ik zal je niet wegsturen. Ik heb je nodig om alert te blijven, maar je zult niet meer zo’n overheersende plaats innemen in mijn leven. Ik mag falen en kan dan nog mijn kleine zege behalen. Ik omarm je. Rust maar. Ik vind rust. 

3000 Leuven
leona@bright2write.be
F BE 0554.913.343
Privacy
Algemene voorwaarden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x